• 6976573589 και 6987927559
  • Στενή Ευβοίας
  • Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00
Μάρτιος 21, 2019/
  • By Κώστας Βαρτζής
  • 101
  • 0

Το μέλι είναι μία πυκνή υδατική διάλυση διαφόρων ουσιών συμπεριλαμβανομένων ανόργανων ιόντων, ιχνοστοιχείων, απλών και σύνθετων ζαχάρων, καθώς επίσης και ουσιών που βρίσκονται σε κολλοειδή διασπορά όπως είναι οι μακρομοριακες ενώσεις πρωτεϊνών και πολυσακχαριτών, ενζύμων, οργανικών οξέων, αρωματικών ουσιών, γυρεόκοκκων κ.α. Οι ουσίες αυτές οι οποίες βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία αλληλεπιδρούν με την πάροδο του χρόνου και μεταβάλλουν τη φύση και τη δομή του μελιού. Έτσι, ένα μέλι που αμέσως μετά την παραγωγή του είναι ρευστό, αργότερα μπορεί να κρυστάλλωση σε χρόνο που εξαρτάται από τη χημική του σύνθεση και την περιεκτικότητα του σε γυρεόκοκκων, κομμάτια από κερί κ.α. Το χρώμα επίσης το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό της φυτικής του προέλευσης εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, το φυτό, την μέλισσα, τον μελισσοκόμο και επηρεάζεται από το χρόνο αποθήκευσης του. Το ίδιο και η περιεκτικότητα του σε υγρασία, η συγκέντρωση της οποίας μπορεί να περιορίσει ή να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθούν οι ωσμόφιλες ζύμες που περιέχει.
Στο <<πολυσύνθετο>> αυτό προϊόν ιδιότητες όπως η κρυστάλλωση, το χρώμα, η ζύμωσης, το ιξώδες και άλλες, καθώς επίσης και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και τη διατήρηση του προϊόντος.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *