Μάιος 28, 2019/
 • By Κώστας Βαρτζής
 • 8.451
 • 0
               

Ανά τον κόσμο υπήρξαν όπως σε όλα τα είδη έτσι και στις μέλισσες διάφορες φυλές σε κάθε είδος.

Ο άνθρωπος γρήγορα κατάλαβε ότι αν εισάγει κάποιες ανώτερες φυλές πχ ποιο εργατικές η ποιο ανθεκτικές στις ασθένειες θα έχει καλύτερες παράγωγες.
Σε μερικές περιπτώσεις αυτό γύρισε μπούμερανγκ όμως γιατί οι αυτόχθονες φυλές που υπήρχαν σε κάθε περιοχή είχαν προσαρμοστεί στο κλίμα και στις συνθήκες που εκεί επικρατούσαν.
Έτσι οι νέες φυλές που ήρθαν αντί για περισσότερη παραγωγή έδωσαν λιγότερη, γιατί δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν εύκολα στο νέο περιβάλλον.
Γι αυτό ο άνθρωπος πέρασε σε άλλες λύσεις, πχ διασταύρωση των αυτοχθόνων με τις ξένες φυλές.
Με αυτά και με αυτά έχουμε σήμερα καμπόσες φυλές μελισσών στην χώρα μας που δεν μπορούν όμως να χαρακτηριστούν ως καθαρόαιμες λόγο των παραπάνω λόγων που σας έγραψα.

Ας δούμε τις κυριότερες φυλές της Ελλάδας.

Apis Ligustica

(apis ligustica) Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΑΤΣΑ, ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΙΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ , ΓΛΥΚΙΑ ΔΕΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΔΗΜΗΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΑΤΣΕΣ.
Η Λιγκούστικα είναι ασυναγώνιστη σε μεγάλες μελιτωφορίες.
Χαρακτηριστικό της το κόκκινο χρώμα της, θα μάθετε να την ξεχωρίζετε πολύ πιο εύκολα απο τις υπόλοιπες μέλισσες.

Caucasica
                   

(Apis mellifera caucasica) ΚΑΥΚΑΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ ΓΚΡΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΖΩΝΕΣ. ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 7.7 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΝΕΚΤΑΡ ΑΠΟ ΝΟΜΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ, ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥΣ ΣΥΛΕΓΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ.
Η Καυκάσια είναι κατάλληλη για όψιμες ανθοφορίες.
Χαρακτηριστικό της ειναι το χρωμα της.
Είναι μαυρη όπως την βλέπετε στην φωτογραφία και φέρει γκρίζο χνούδι στην πλάτη και στον θώρακα.

Carnica
                   

(Apis mellifera carnica) ΚΑΡΝΙΟΛΙΚΗ. ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟ ΗΡΕΜΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ, ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥΣ ΑΡΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ. ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΟΝΟΥ, ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΗΡΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΝΩ Η ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 6.8 ΧΙΛΙΟΣΤΑ.
Η κάρνικα είναι ιδανική για πρώιμες ανθοφορίες.
Χαρακτηριστικό της ειναι οτι δεν κοκκινίζει και αυτή όπως και η Μακεδονισσα.
Διαφέρουν κατα πολυ όμως στις συνήθειες, πχ η Καρνικα δεν χτίζει και ούτε μαζεύει πολλές προμήθειες σε σχέση με την Μακεδονισσα.

                         macedonica

(Apis mellifera macedonica) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΜΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΝΙΟΛΙΚΗ Ο ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 6.7 ΧΙΛΙΟΣΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΗΡΕΜΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΟΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΣΥΛΕΓΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ.
Η μακεδονική σμηνουργεί πάρα πολύ και αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα που οφείλεται στην από αιώνες εκτροφή της σε κοφίνια.
Χαρακτηριστικό της ειναι οτι δεν κοκκινίζει καθόλου, και ούτε φέρει κανένα κόκκινο δαχτυλίδι.

Cekropia
                   

(Apis mellifera cekropia) ΚΕΚΡΟΠΙΑ. Η ΚΕΚΡΟΠΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ ΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΗ ΜΕ ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΠΥΚΝΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 6.8 ΧΙΛΙΟΣΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΟΝΟΥ.
Η κεκρόπια είναι πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και δεν σμηνουργεί εύκολα.
Χαρακτηριστικό της είναι οτι κοκκινίζει λιγάκι κυρίως στην βάση τις κοιλιάς της.

Η κεκρόπια είναι η φυλή που υπήρχε παλιά στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, η αυθεντική ελληνική φυλή δηλαδή μαζί με την Μακεδονική.
Η αρχή του τέλους της αυτόχθονης φυλής έγινε όταν προσπάθησαν οι μελισσοκόμοι να βελτιώσουν την παραγωγή τους φέρνοντας νέες φυλές.
Και το οριστικό τέλος μετά το σοκ της εμφάνισης της βαρρόα στον ελλαδικό χώρο και την καταστροφή των μελισσιών, μπήκαν κι άλλες φυλές με αποτέλεσμα να χαθούν μια για πάντα οι αυτόχθονες φυλές.
Γιατί ναι μεν μπορεί να ήταν η κεκρόπια η κύρια φυλή που υπήρχε στην Ελλάδα αλλά είχε προσαρμοστεί στο κλίμα και στον χώρο της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια με αποτέλεσμα να είναι πολύ σταθερή στις αποδόσεις της, ακόμα περισσότερο δηλαδή με την νέα κεκρόπια που ήρθε στην Ελλάδα μετά το 1981 όταν οι μελισσοκόμοι προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν τα σμηνη τους.

Πλέον έχουμε ένα μίγμα διαφόρων ειδών που σε τίποτα δεν θυμίζουν την εργατικότητα και την ανθεκτικότητα εκείνης της μέλισσας που χάθηκε μια για πάντα το 1980 με την καταστροφή από τη βαρρόα και τον μετέπειτα εκφυλισμό με άλλες φυλές.

Δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν οι δυο ντόπιες φυλές προς Θεού απλά έχουν εκφυλιστεί πια.
Αυτό συμβαίνει ακόμα και τώρα αφού όταν η βασίλισσα κάνει το γαμήλιο ταξίδι της μπορεί να ζευγαρώσει με κηφήνα οποιασδήποτε φυλής από τις πολλές που υπάρχουν πλέον.

Χαρακτηριστικά να πω ότι από κατακόκκινη Ιταλίδα που είχα, προχτές σε έλεγχο μου διαπίστωσα οτι μια εγγονή της τώρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας καθαρής Μακεδόνισας, δηλαδή μόλις δυο γενιές μετά άλλαξαν εντελώς τα χαρακτηριστικά της φυλής που είχα, σκεφτείτε τι έχει γίνει από το 1980 έως τις μέρες μας που άρχισαν να έρχονται οι ξένες μέλισσες στην Ελλάδα.

Αpis mellifera buckfast

Η Μπάκφαστ είναι μια νέα φυλή που αρχίζει δειλά δειλά να εμφανίζεται στη χώρα μας.
Είναι ευγενική ήρεμη μέλισσα και μαζεύει καλές ποσότητες μελιού.
Εξ αιτίας της ηρεμίας που προανέφερα την προτιμούν όλο και περισσότεροι κυρίως νέοι μελισσοκόμοι.
Πρόκειται για την μέλισσα του μοναχού ADAMS.
Αυτός επισκέφτηκε κάποτε και την Κρήτη και γοητεύτηκε από την μέλισσα της Κρήτης την Apis mellifera Adami.
Έτσι πήρε μαζί του δείγμα και αργότερα δημιούργησε μια νέα φυλή που ήταν ένα μείγμα από διάφορες φυλές που είχε αυτός προτιμήσει.
Μέσα σε αυτές ήταν και η μελισσουλα της Κρήτης γι αυτο η Bucκfast φέρει και Κρητικά γονίδια.
Χαρακτηριστικό της μέλισσας αυτής είναι το μεγάλο κίτρινο δαχτυλίδι στην βάση κοιλιά της

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *