Φεβρουάριος 24, 2019/
  • By Κώστας Βαρτζής
  • 1.033
  • 0

Φυσικό μέλι

Το μέλι είναι μία φυσική γλυκαντική ουσία που είναι  θρεπτική, ωφέλιμη, και άμεσα αφομοιώσιμη τροφή. Το  παράγουν οι μελιτοφόρες  μέλισσες του είδους  Apis Mellifera από τρεις τρόπους  : α) το νέκταρ των φυτών   β) τις εκκρίσεις των ζωντανών μερών των φυτών γ) τις εκκρίσεις εντόμων που απομυζούν στα  φυτά, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν και τροποποιούν αναμειγνύοντας με ειδικές ουσίες του σώματός τους αφού πρώτα  αφαιρέσουν διάφορα μόρια ύδατος που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό και το τοποθετούν, το συλλέγουν , στις αποθήκες τους για ωρίμανση, σ τις κηρήθρες της κάθε κυψέλης δηλαδή. 

Αρχαίοι λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι, και οι Χετταίοι, είχαν εντάξει το προϊόν στην διατροφή τους ως θεραπευτικό και φαρμακευτικό μέσο.

 Από την αρχαία Ελλάδα υπάρχει πληθώρα αναφορών και ευρημάτων σε Αγγεία κυρίως του 6ου αιώνα π.Χ. που μαρτυρούν την μεγάλη σημασία του μελιού στην καθημερινή ζωή, ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.

  • Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξαίρει, εγκωμιάζει,  την ευεργετική επίδραση του σε υγιείς και ασθενείς.
  • Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση. Μετά από εντατική χειρωνακτική ή πνευματική εργασία λίγο μέλι μόνο του ή συνοδευμένο με γάλα ξεκουράζει τον ταλαιπωρημένο οργανισμό, δίνοντάς του νέες δυνάμεις.
  • Ο Δημόκριτος ο οποίος έζησε περισσότερα από 110 χρόνια, απέδωσε την μακροβιότητά του στο μέλι, λέγοντας ότι το προϊόν βοηθά τον μεσήλικα να διατηρεί νεανικό σφρίγος.

Μελισσοκομία

Στενή ,  Παρνασσός, Προκόπη, Άργος, Ικόνιο, Καρπενήσι είναι μερικές από τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που τοποθετούμε τις κυψέλες  μας . Σε αυτά τα υπέροχα μέρη και τοποθεσίες ανθίζουν πλήθος μελισσοκομικών φυτών και δέντρων όπως για παράδειγμα τσαϊ, ρίγανη, θυμάρι, γκοντζό, ρείκη, έλατα, πεύκα, ξούρι, καστανιές κ.α. Από όλα αυτά τα αρωματικά φυτά και δέντρα λοιπόν, μας δίνουν οι μέλισσες αυτή τη φανταστική φυσική γλυκαντικά ουσία , ΤΟ ΜΕΛΙ. Το Ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα λόγω  της βλάστησης και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που έχει όλο το χρόνο η χώρα. Έχει πλούσια γεύση και είναι πιο παχύρευστο λόγο των κωνοφόρων δασών που έχουμε και του θερμού κλίματος.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *