• 6976573589 και 6987927559
  • Στενή Ευβοίας
  • Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00
Φεβρουάριος 24, 2019/
  • By Κώστας Βαρτζής
  • 267
  • 0

Η παραγωγή μελιού διαχωρίζετε σε δύο διαδικασίες για τον μελισσοκόμο:

  • Σε αυτή του τρύγου που γίνετε στο κάθε μελισσοκομείο.
  • Και σε αυτή της εξαγωγής μελιού, που γίνετε στο εργαστήρι του κάθε μελισσοκόμου.

  ΤΡΥΓΟΣ

Ο τρύγος που γίνεται στο μελισσοκομείο ξεκινά με το πρώτο υποψήφιο μελίσσι,  καπνίζεται στην είσοδο και στους αεραγωγούς  του καπακιού. Αφού ανοίξουμε το μελίσσι το καπνίζουμε ελαφρώς  και επιλέγουμε να αφαιρέσουμε όσα πλαίσια (τελάρα) έχουν σφραγιστεί από τις μέλισσες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται  με προσοχή από τον εκάστοτε μελισσοκόμο. Αφού  μπορεί να τραυματίσουμε τις μέλισσες όπως και την βασίλισσα. Γι ‘αυτό το λόγο  χρησιμοποιείται η ειδική μελισσοκομική βούρτσα (χτένα) για την απομάκρυνσή τους ή ειδικό μηχάνημα απώθησης με αέρα. Στη συνέχεια αφού έχουμε βγάλει τα σφραγισμένα πλαίσια, αυτά τα αντικαθιστούμε με αντίστοιχα άδεια.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

Ο χώρος στον οποίο γίνεται η εξαγωγή μελιού θα πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές, καθώς  και να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα. Η εξαγωγή μελιού γίνεται με πολλούς τρόπους στην σήμερον ημέρα. Μπορεί να γίνει με αυτόματες γραμμές εξαγωγής μελιού ,αυτή η μέθοδος έχει ενσωματωμένο μελιτοεξαγωγέα και είναι κυρίως για μελισσοκόμους με μεγάλη παραγωγή, με αυτόματα απολεπιστικά μηχανήματα εξαγωγής μελιού, με ηλεκτρικά μαχαίρια απολέπισης , με μαχαίρια απολέπισης  που ζεσταίνονται με νερό (σερπαντίνα) κ.α. Στη συνέχεια αφού έχουν απολεπιστεί τα πλαίσια (τελάρα), τοποθετούνται σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται μελιτοεξαγωγείς. Κατά τη φυγοκέντριση οι κασετίνες τοποθετούνται παράλληλα προς τις πλευρές του κάδου με αποτέλεσμα η εκχύλιση του μελιού να γίνεται αποτελεσματικότερη. Παλαιότερα ή  οι «μικροί»  νέοι μελισσοκόμοι, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν χειροκίνητες μηχανές μελιτοεξαγωγής. Στο τελικό στάδιο της εξαγωγής μελιού τοποθετούμε το προϊόν σε ανοξείδωτα βαρέλια ωρίμανσης και μένει εκεί για 4-5 ημέρες. Αφού περάσει ο συγκεκριμένος χρόνος ωρίμανσης, στη επιφάνεια του βαρελιού έχουν μαζευτεί όλες οι ακαθαρσίες. Λέγοντας ακαθαρσίες εννοούμε, φτερά μέλισσας, ολόκληρη μέλισσα, κομματάκια κεριού, συμπλοκή μορίων σακχάρων και γύρης, τα όποια θα σχηματίσουν στην επιφάνεια του μελιού το λεγόμενο <<αφρό>>. Επόμενη κίνηση είναι η αφαίρεση του αφρού και η αποθήκευση του προϊόντος.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *